Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Το κελάρι του Κόμη Δράκουλα


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα κελάρι στην πόλη Pecs στη νότια Ουγγαρία το οποίο πιστεύουν ότι ανήκει στον Δούκα Βλαντ III ευρύτερα γνωστό ως Δράκουλα.  


Σύμφωνα με έρευνα του Tamás Fedeles, διδάκτορα μεσαιωνικής και σύγχρονης ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Pecs ο Βλαντ Τσέπες III έζησε σε ένα διώροφο αρχοντικό που τοποθετείται στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η κεντρική πλατεία της πόλης. Ο Fedeles συνεχίζει λέγοντας ότι ο Δούκας της Βλαχίας (σύγχρονη Ρουμανία) κατείχε το εν λόγω οίκημα κατά τη δεκαετία του 1460 και αυτό πιστοποιείται από ένα έγγραφο του 1489 που το μνημονεύει ως "Drakulya House" (Σπίτι του Δράκουλα). Το έγγραφο περιέχει μια λεπτομερή περιγραφή του σπιτιού και γι' αυτό ο Fedeles θεωρεί ότι το αποκαλυφθέν κελάρι ανήκει πιθανότατα στον "Drakulya" (Δράκουλα) που αναφέρεται στο έγγραφο.

Ο Olivér Gábor, αρχαιολόγος από την περιοχή, συμφωνεί. Αναφέρει ότι το συγκεκριμένο κελάρι αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά μεσαιωνικά κελάρια που έχουν βρεθεί έως σήμερα και πιστεύει ότι περαιτέρω ανασκαφές θα μπορούσαν να φέρουν στο φως ενδιαφέροντα ευρήματα.

Ωστόσο οι αρχές σχεδιάζουν να μπαζώσουν το νεοανακαλυφθέν κελάρι. Αυτό οφείλεται εν μέρη στον επικεφαλής αρχαιολόγο της Υπηρεσίας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Zoltán Kárpáti, ο οποίος θεωρεί ότι οι ανασκαφές δεν έφεραν στο φως κάποιο αντικείμενο που να υποδεικνύει κάποιον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη. Ο ίδιος εξέφρασε και τη διαφωνία του σχετικά με την τοποθεσία του σπιτιού που αναφέρεται στο μεσαιωνικό έγγραφο. Με βάση τη δήλωση του Kárpáti, ο Péter Merza υπεύθυνος της πόλης είπε ότι η Pecs δεν υποχρεώνεται να παραδώσει το εύρημα στο κοινό προσθέτοντας ότι ο χώρος θα καλυφθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να ανοιχθεί ξανά αργότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου